top of page

Šta je "San o Boki"?

grupna u parku_edited.jpg

U ljeto 2020 se u pjevačko-glumačkoj grupi entuzijasta rodila ideja da napravimo hercegnovski mjuzikl “San o Boki” na prostorima Boke koji će biti omaž veselom duhu Grada kao i mnogim cijenjenim kulturnim pregaocima i umjetnicima koji su ovdje živjeli i stvarali. Nadamo se da taj mjuzikl može da postane i brend Herceg Novog te da posluži kao dio turističke ponude grada.

Ova predstava je mjuzikl sa orkestrom na bini, u četiri slike, sa petnaestak likova, sa dinamičnom i veselom pričom, plesnim numerama i mnogo poznatih domaćih, stranih kao i specijalno komponovanih pjesama. Radnja se događa u nekoliko jesenjih dana 1934. na terasi i u svečanoj sali “Hotela Boka” u Herceg Novom. Iznenadni dolazak kralja Aleksandra na putu za Marsej, prijeti da poremeti lokalnu svadbarsku svečanost ali gradonačelnik, direktor, muzičari, pjevačice, špacakomini i cijenjeni gosti (moreplovci, pisci, slikari…) uspjevaju da razriješe sve izazove, na opšte zadovoljstvo.

Tipične hercegnovske šaljivdžije (oriđinali) Lalo i Majo sreću se jednog običnog jutra i jedan priča šta je prethodne noći sanjao. Uz priču, njih dvojica polako klize u događaje iz 1934. i tokom predstave nerijetko plove između današnjice i prepričavanja odsanjanih istorjiskih događanja.
Gradonačelnik Mirko Komnenović organizuje svadbu svoje štićenice u “Hotelu Boka” i u tome mu svesrdno pomažu direktor hotela Ilić, konobar Vaso i tročlani hotelski orkestar kao i cijenjeni gosti kapetan Štumberger, Ivo Andrić i Miloš Crnjanski. Šarolikost scene i događanja upotpunjuju otmene gošće, dadilja i dječaci Zuko Džumhur i Vojo Stanić. Da bi muzika za predstojeću svadbu bila što bolja, gradonačelnik traži od orkestra da angažuju pjevačicu pa ovi organizuju audiciju na kojoj učestvuju mještanke koje se predstavljaju kao strankinje i pjevaju kompozicije iz Rusije, Amerike i Francuske.

Oriđinali prate događanja na terasi i u sali Hotela i podsmješljivo i vrcavo komentarišu. Kroz radnju stalno provejava dilema da li će kralj na proputovanju u Marsej svraćati do Hotela i time pokvariti ili uveličati proslavu hercegnovskih svadbara.

Glumci i pjevačice, uz pratnju orkestra na bini, izvode bokeške kao i manje ili više poznate popularne domaće i strane pjesme iz epohe da bi, na kraju svi, u dobrom raspoloženju i veselju, pjesmom i plesom završili 90-minutnu priču.

KO, ŠTA, KAKO: About
bottom of page